Letitia van Veen-Vriesde: ‘Oom Will was een ware vriend en strijder’

bigstockrz

Door John Zaalman

Willebrod Berthold Axwijk beter bekend als ‘oom Will’ is op 4 januari 2013 in het bejaardentehuis Ashiana overleden. De sportnestor is precies een week daarna in het crematorium aan de Drs. Sophie Redmondstraat naar zijn laatste rustplaats gebracht. “Het was even schrikken, zeker omdat ik een hele tijd geen contact meer met hem had”, meent een verraste Letitia van Veen-Vriesde nadat ze het nieuws over zijn overlijden binnenkreeg. De atletiekhinde had net als ATV-sportverslaggever Marciano Zalman geen moeite om afscheid van de ‘man met een scherpe tong’ te nemen. “Oom Will was een ware strijder en heeft zich met man en macht ingezet om de slechte relatie toendertijd tussen mij en de Surinaamse Atletiekbond (SAB) telkens weer ter sprake te brengen. Hij was een ware vriend en strijder”, aldus Vriesde.

Marciano Zalman kan zich heugen dat oom Will zwak was geworden, “maar ik had niet gedacht dat hij ons zo snel zou verlaten. Ik heb niet samen met hem gewerkt, maar had toch wel frequent contact met hem. Als we elkaar tegenkwamen, spraken we altijd over van alles en nog wat, de sport rakende. Het kon gaan over wedstrijden, bestuurlijke zaken, de sporters zelf, de attitude etcetera.” Wat Zalman altijd opviel, was dat Axwijk zaken goed bijhield. “Hij was bezig met zijn vak en dat was een sterke eigenschap, die niet alleen ik maar elke sportjournalist kon overnemen.” Zalman onderstreept dat Axwijk geen zaken met de mantel der liefde bedekte. “Hij benoemde ze gewoon. Zijn kritiek kon hij vaak heel goed onderbouwen. Hij was scherp en daarmee bedoel ik dat het geen man was die dingen ‘mooi’ probeerde te zeggen. Axwijk had altijd een scherpe manier van dingen zeggen. Hij zei niet makkelijk ‘die man is oneerlijk’, maar zei gewoon ‘die man is een boef’.” “Of hij zei niet ‘dat is bezijdens de waarheid, maar ‘dat is een pertinente leugen.” Zalman weet dat dat soms onaangenaam overkwam op de mensen in kwestie, “maar het was heel duidelijk.”

Het Sosis sportcomplex werd in 1996 naar hem vernoemd. Axwijk wilde later niet dat zijn naam werd verbonden aan het complex, waarvan hij jarenlang directeur van is geweest. Sportminister Ismanto Adna heeft thans beloofd dat het sportcentrum er binnenkort beter zal uitzien. Vriesde: “Als ex-topsporter heb ik altijd moeite met het begrip waarderen. Ik hoop dat het niet bij woorden blijft, maar dat het centrum weer zal bloeien en een ieder die daar gebruik van maakt ook weet wie oom Will geweest is. Hij had een betere oude dag verdiend. We hadden hem niet mogen vergeten.” Zalman meent dat de veelzijdige Axwijk absoluut veel meer verdiend dan wat het Sosis complex nu is. “Hij heeft zelf jaren leiding gegeven aan Sosis en toen bloeide het. Veel kinderen, goede begeleiding, goede accomodatie, goede velden, goed materiaal en behoorlijk onderhoud. Als je nu op het terrein loopt, bloedt het hart van elke sportman. Het is de naam Will Axwijk onwaardig.”

Terugkijkend als persoon op zo’n bewogen sportmakker, onderstreept Vriesde dat Axwijk een bezige bij is geweest. “Zijn manier van presenteren is altijd een boodschap voor ons geweest. Alleen hoorden wij het niet altijd. Wees kritisch en laat niet over je heen lopen.” Zalman denkt dat oom Will zijn leven grotendeels heeft geleid zoals hij dat zou willen. “Hij heeft veel bereikt onder de gegeven omstandigheden en met het beschikbare materiaal waarmee hij het moest doen. Axwijk heeft zijn sporen verdiend als actieve sporter, trainer, bestuurder en sportjournalist. Hij is lange tijd ook directeur geweest van Huize Ashiana. Verder was hij lid van de Vereniging van Sportjournalisten en was hij ook op sociaal vlak heel actief. Het leek alsof hij slaagde bij alles wat hij ter hand nam.” Marciano Zalman weet ook dat Axwijk een keiharde werker was. “En zoals ik het bij de crematie zei: Suriname is geen sportman of sportjournalist kwijt, Suriname is een ‘sport-instituut’ kwijt. En dat zegt alles.”  

U bevindt zich hier: Home Artikelen Letitia van Veen-Vriesde: ‘Oom Will was een ware vriend en strijder’

© 2012 |  Websitebeheer | Beheerpaneel
Website ontwikkeld door XI WebDesign 2012