Gilbert Soesman 'SBA heeft gestelde doelen bereikt'

Soesman1rz

Gilbert Soesman; 'het scheidsrechterskorps zal gezuiverd worden', (foto Marlon Caupain).

Door John Zaalman

Directeur Gilbert Soesman van de ‘Surinaamse Basketbal Associatie’ kijkt met een tevreden gevoel terug op het afgelopen seizoen. De organisatie heeft naar zijn zeggen in korte tijd de gestelde doelen bereikt. “Het wedstrijdreglement en de tucht- en geschillennormen zijn afgetekend en de processen liepen goed”, noemt ‘Soesie’ als eerst op. Het completeren van de inschrijvingen en het electronisch verzorgen daarvan is ook een belangrijk aspect geweest.

“We hebben de competitie na een lange rustperiode kunnen opstarten en ook zonder onderbrekingen kunnen afronden.” Soesman geeft verder aan dat de communicatie tussen de leden en de pers ook danig is verbeterd en dat het secretariaat niet alleen verbeterd is, maar ook toegankelijk is voor een ieder. Het bestuur heeft in het eerste jaar een kledingscode voor alle actoren geïntroduceerd zoals een uniform T-shirt voor de officials en kaarten voor nieuwe spelers- en teamofficials. Het bestuur kijkt nu al vooruit op het komend seizoen en heeft zaken die een betere aanpak behoeven. “We denken daarbij aan betere wedstrijdleiders die als echte managers moeten functioneren en hun processen volledig beheren. Ook een betere verslaglegging van het werk van alle actoren, transparanter en eenduidig maken van zaken zoals reglementen etcetera en processen binnen onze organisatie. De taken en bevoegdheden van de directeur moeten ook voor een ieder duidelijker gemaakt worden.”

In het eerste jaar is er ook gewerkt aan intensieve begeleiding voor arbiters. “Daarmee gaan we beslist door”, garandeert ‘Soesie’. “We hebben een opleidingstraject opgezet waar constante begeleiding een hele belangrijke facet is.” Er is naar zijn zeggen wel een stijgende lijn in de performances van arbiters te merken geweest. “We dulden binnen deze groep geen grappenmakers meer. Dit korps zal gezuiverd worden.” Soesman onderstreept dat er ook richtlijnen (zogenaamde licenties) moeten komen voor coaches. “Ik zag wel leuke tactische concepten, maar het niveau van de coaches moet
zeker ook omhoog. Ze moeten ook constant in training blijven en dat kan door middel van opleidingen, workshops, clinics of discussieavonden.”

Basketbal play-offs waarschijnlijk naar ANS

Gilbert Soesman heeft de mannenhoofdklasse finaleserie tussen drievoudig basketbalkampioen SCVU en semikampioen Yellow Birds als spannend en sportief ervaren. “Beide teams waren aan elkaar gewaagd”, laat de directeur van de ‘Surinaamse Basketbal Associatie’ weten. De arbiters hebben naar zijn zeggen hun best gedaan. “Het was op enkele slippertjes van hun na, een hele goede performance. De arbiters hebben de serie totaal niet beïnvloed.” Soesman is verder ook van mening dat de duels onder andere voor een goede climax hebben gezorgd. “Ik was alleen teleurgesteld in negatieve handelingen en uitspraken van toppers binnen Yellow Birds naar de arbiters toe.” De basketbaldirecteur zegt blij te zijn dat de negatieve zaken niet van invloed zijn geweest op de tegenstander. Het niveau van zowel de teams als arbitrage verdient volgens hem wel verbetering.

De Ismay van Wilgen Sporthal is zonder meer te klein geweest voor de afgelopen post-season. Het ligt in de bedoeling volgend jaar naar de Anthony Nesty Sporthal uit te wijken. “We werken allemaal naar verbetering en ontwikkleing, dus we moeten het bezoekersaantal sterk vergroten door middel van promotions en een goede organisatie. Maar we moeten niet steeds blijven kijken naar het bestuur van de SBA. Per slot van rekening zijn de fans verbonden aan teams en die zullen zich wat dat betreft moeten ontwikkelen.” De basketbaldirecteur gelooft niet dat de ANS al in het eerste jaar gevuld zal worden. “We gaan die richting wel na twee a drie jaren op. Dit bestuur heeft geen toverstok maar werkt wel beleidsmatig. Mijn visie is dat de verenigingen sterk gemaakt moeten worden, schoolsport aangepakt moet worden dan zal ANS zeker gevuld worden.”

 

U bevindt zich hier: Home Artikelen Interviews Gilbert Soesman 'SBA heeft gestelde doelen bereikt'

© 2012 |  Websitebeheer | Beheerpaneel
Website ontwikkeld door XI WebDesign 2012