Lydia Tolud wil nog lang topsport bedrijven

Lytointrz

"Lyto" stopt haar vreugde niet onder stoelen en banken, nadat ze met haar haar ploeg na bijkans 20 jaar het kampioenschap van Suriname wist te behalen.

Door John Zaalman

Yellow Birds heeft de vrouwenbasketbaltitel op 3 juli na twintig jaren weer kunnen veroveren. In de finaleserie werd SCVU na drie duels verslagen. Lydia ‘Lyto’ Tolud is binnen de gelederen van de kampioensploeg de oudste en meest ervaren speelster. Haar bijdrage is ook immens geweest. De stonfutu denkt wel nog niet aan stoppen. “Ik kan het nog aan, vandaar dat ik nog topsport bedrijf”, reageert ‘Dubbel L’. Ze is vooral de Schepper dankbaar voor haar goede gezondheid “en ook dat Hij me nog de gelegenheid geeft het nog vol te houden.” Tolud eet zoals ze het zelf zegt “gezond”. Daarnaast moet je als sporter ook niet baldadig alcohol en sigaretten gebruiken; trouwens voor mij is dat vergif.”

Het behaalde kampioenschap na twintig jaren voelt nog steeds lekker aan. “Het is ons nu gelukt nadat we alle voorgaande jaren steeds tweede of derde werden.” Tolud, die momenteel op vakantie zit in Nederland, meent dat het streven erop gericht is om nog lang kampioen te zijn of te worden. “De plannen zijn omvattend. Als eerst stuwen naar  ons  50-jarig bestaan, een  interland toernooi organiseren en uiteraard weer kampioen worden.” De omni-vereniging viert haar bigi jari op 12 februari van het volgend jaar.

‘Dubbel L’ heeft echter geen gemakkelijk seizoen opzitten. “Ik zat met ontzettend  veel  blessures en had het eigenlijk al opgegeven. Ik dacht dat het me voor de  rest van het seizoen niet meer zou lukken te spelen, maar toen stuurde onze Lieve Heer de reddende Engel.” Tolud onderstreept dat de competitie van vroeger spannender was. “Er zat meer dynamiek en spectaculairs in. De huidige sporter denkt dat als ze een balletje kunnen dribbelen en scoren, dat dat alles is.” Ze is van mening dat er nog veel meer inzit. “Je moet je fundamentals goed kunnen beheersen. Dat staat  centraal. Je moet je mentaal goed voorbereiden en onder alle omstandigheden sportief blijven. Concluderend: train, let niet op  anderen, zo boek je vooruitgang en denk positief.” ‘Dubbel L’ herhaalt dat ze nog een poos meekan. “Ik heb dankzij Onze Lieve Heer een ingeving gehad dat ik tot mijn 63ste nog actief op hoog niveau kan doorgaan”, aldus Tolud.

U bevindt zich hier: Home Artikelen Interviews Lydia Tolud wil nog lang topsport bedrijven

© 2012 |  Websitebeheer | Beheerpaneel
Website ontwikkeld door XI WebDesign 2012