Orlando Renfurm 50 jaar Yellow Birds: ‘een moment van stilstaan en kijken wat gerealiseerd is’

DSC 0007rz

Orlando Renfurm blikt onder andere terug op 50 jaar Yellow Birds. Foto John Zaalman.

Door John Zaalman

De sportvereniging Yellow Birds herdenkt op 12 februari 2013 haar vijftig jarig bestaan.  Op de jaardag is er een receptie in Het Nest, de sporthal van de club op het W. Orlando Renfurm Sportcentrum aan de Johan Bodegravenlaan. Clubvoorzitter Orlando Renfurm zegt dat het heugelijk feit net als elke bigi jari een viering is. “Het is een moment van stilstaan en kijken wat gerealiseerd is geworden.” Ontevreden is ‘trena’zoals hij in de volksmond genoemd wordt helemaal niet. “We hebben doelen bereikt. Eén daarvan is ontwikkeling. Mijn streven is niet om uit te puilen, maar duidelijk gericht te werken aan de jeugd en kijken waar die ontwikkeling nodig is.” Renfurm weet niet als Yellow Birds, die uit ongeveer vierhonderd leden bestaat, de grootste club is van Suriname. “Qua omni denk ik niet dat een andere club zoveel takken van sport – basketbal, volleybal, atletiek, taekwondo, wielrennen, dammen en turnen – beoefend. Oase is een familie sportvereniging, die basketbal, zwemmen en tennis heeft. Wij zijn de enige met zoveel verschillende takken van sport”, weet hij.

Prioriteit

Renfurm heeft niet de intentie om de club groter te laten worden, maar juist beter. “We willen meer waarde hechten aan kwaliteit”, onderstreept trena. Het sportcentrum is naar zijn zeggen bij de overheid in erfpacht aangevraagd. Yellow Birds is momenteel bezig met een project voor een tartanbaan (= kunststof atletiekbaan). “We hebben als prioriteit dat de baan dit jaar of aan het begin van 2014 moet af zijn.”Het komt volgens hem wel zeker. “Als dat niet zo zou zijn, zou ik er niet aan beginnen.” Er zijn ook plannen om in de sporthal twee kantoren te bouwen voor onder meer de adminstratie.

De clubvoorzitter wil niet denken aan het idée dat een standbeeld van hem op het sportcentrum wordt opgezet. “Ik ben daar absoluut tegen. Ik heb liever dat het omgedoopt wordt tot het Yellow Birds Sportcentrum. Me naam eraan verbinden – het sportcentrum werd bij het 35-jarig bestaan op 12 februari 1998 naar hem vernoemd – is leuk, maar ik ben niet meer dan Yellow Birds. De sportvereniging is in zijn totaliteit meer dan Renfurm.”

HetNestrz

Het Yellow Birds hoodfkwartier met de zeer toepasselijke naam 'Het Nest'. Foto John Zaalman.

Ontstaan

Renfurm meent dat niet hij met Yellow Birds is begonnen. “Het is Guno Meye geweest die bezig was met zeven tot acht jongens en mij later vroeg om te komen helpen. Hij zag die jongens hier op het terrein oefenen, maar ze hadden leiding nodig.” Renfurm is samen met Theo Vabri rond de verjaardag in februari 1964 begonnen. “Als Yellow Birds nu 50 jaar bestaat, ben ik er 49 jaren bij”, onderkent de guru. “We waren nergens aangesloten en zochten – nadat de statuten er waren – aansluiting bij de Surinaamse Basketbalbond. Dat was een lange weg, maar we zijn er.”

‘Lando’ is in competitieverband begonnen met een meisjesploeg met Ruth Wijdenbosch en de gezusters Marlene en Norma Dias als stonfutu’s. “Ze hebben ook gevolleybald. Ik had natuurlijk ook jongens onder me.” Yellow Birds was vanaf dat moment geen basketbalvereniging meer maar sportvereniging. “Jongens als De Vries, Vivian de Jong kregen we bij volleybal.” Met de komst van Ivan Fernald, die met atletiek en taekwondo kwam, werden het vier sporten. “Tafeltennis kwam later middels King ook erbij, terwijl we vroeger ook boksen hadden. Roy Bottse had dat, maar toen hij wegging, namen wij het over. Korfbal hebben we gedaan met zowel jongens als meisjes.”

DSC 0009rz

Degene die denkt dat Orlando Renfurm het na 50 jaar Yellow Birds, het rustiger aan doet, vergist zich behoorlijk. Hij is als coach nog steeds actief langs de zijlijn. Foto John Zaalman.

Sportcarrière

Renfurm is in 1947 vanuit Curaçao gekomen naar Suriname en op 18-jarige leeftijd in contact gekomen met de sport. “Dat is gebeurd via de Graaf von Zinzendorfschool, omdat je toen als jongen direct met De Arend in contact kwam. Ik ben wel niet direct begonnen bij De Arend, maar heb een jaar gebasketbald bij Blue Bird voordat ik vertrok.” In die tijd kwamen mensen volgens hem in contact kwam met korf- en basketbal. “Zo ben ik terecht gekomen in Frimangron. Ik ben wel heel laat begonnen met sporten, maar heb verschrikkelijk hard gewerkt.” Sport is naar zijn bescheiden mening alles geweest wat een kind in Suriname had en gebeurde vol overgave. “Voetbal was toen redelijk goed op peil met clubs als Robinhood, Transvaal en Leo Victor tot de eind zestiger jaren.” Hij onderstreept dat sport toen echt alles was. “Ik heb gedaan aan basketbal, korfbal, voetbal, echt bijna alles, maar nu hebben we een andere tijd. Sport en spel was vroeger heel belangrijk.” Als jonge kerel heeft Renfurm gevoetbald voor Arsenal, terwijl hij ook in de padvinderij zat. Zelf is hij een kei geweest in de verdediging. “Ik moest me waarmaken om als korte man te kunnen basketballen. Ik moest echt knokken en ben hard opgebracht. Niet alleen qua mentaliteit, maar ook fysiek. Toen ik bij Yellow Birds kwam, speelde ik wel nog bij De Arend. Later ben ik playmaker geworden bij Yellow Birds.” In de jaren zestig heeft ‘Remmie’ de voetbalkleuren verdedigd van Nautico en Sonny Boys. “Ik was op de oefening de meest fysieke man en dat heeft me geen windeieren gelegd.” Hij speelt nu nog veteranenvoetbal.

Orlando Renfurm wist zoals eerder aangegeven, wat aanpakken was in de verdediging. Die mentale kracht gebruikt hij om anderen te inspireren om hard te werken. ”Op bestuurlijk vlak is aanpakken ook zijn handelsmerk. “Ik ga er hard tegenaan. Ik ben vasthoudend in hetgeen waar ik in geloof, ik ben gedisciplineerd en houd geen dubbele agenda op na”

Coffee time

Renfurm is geen makkie geweest op het veld. Hij had een bepaald gezegde voor aanvallers: ‘coffee time is over’. “Ik stond niet vaak in de starting-5, maar als Rudi Nijman of Hesdy van Wilgen me het veld instuurde, wisten ze dat er een verdediger in mij op het veld stond. Het maakte mij niet uit wie ik moest verdedigen. Ze zouden dan wel scoren, maar minder dan gewoonlijk. Ik kon heel erg goed tegen gehardheid.” Hij noemt Nijman en Van Wilgen zijn guru’s. “Wat ik van ze heb overgehouden, is de basis in wat ik ben gaan leren, achtergronden, inzicht. Ik heb top van ze geleerd.”

DSC 2666rz

Orlando is nog steeds erg gepassioneerd als het om sport gaat. Foto John Zaalman.

All-time Starting five

Hoewel het samenstellen van een all-time staring-5 moeilijk voor hem is, durft the man behind the club Henri Sibilo, Edje Zaal, Hesdy van Wilgen, Rudi Nijman en Rudi van Eijck in dat rijtje te plaatsen. “De era is wel verandert. Nu heb je meer snelheid en sprongkracht.” Boston Celtics uit de professionele Amerikaanse basketbalcompetitie was zijn favoriete ploeg. “Het kijkspel is nu veel minder geworden”, aldus Renfurm.

Jeff Straal

Trena geconfronteerd met het feit dat Jeff Straal zijn lieveling was en een voorkeursbehandeling kreeg, ontkent dat. “Mensen vergeten Claudius Straal vaak. De gebroeders Straal waren samen met De Jong steunpilaren.” Jeff was volgens Remmie geen geweldige verdediger, maar in de aanval wel meer dan de twee anderen. “Ik moest veel tot Jeff praten. Als je team niet vreselijk sterk is, moet je putten uit je lengte.” Renfurm meent heel veel ‘gevochten’ te hebben met Jeff. “Hij was kalm maar ook impulsief. Hij kon soms in plaats voor een easy ball gaan, voor een ‘stuff’ gaan en miste die juist.”

FamilieRenfurm1rz

De familie Renfurm. Foto collectie O. Renfurm.

50-50 relatie

Het geheim in de lange relatie met Helen Leilis ligt volgens de guru in het feit dat zijn echtgenote altijd flexibel is geweest. “Over het algemeen heb je een 50-50 relatie, maar in dit geval geeft ze me de gelegenheid te doen waar ik van houd. Helen heeft nooit geklaagd. We zijn ook vaak samen uitgetrokken. Daarnaast wist ze altijd waarmee ik bezig was.” Het echtpaar heeft haar kinderen waarden en normen meegegeven. “Dat is heel belangrijk”, benadrukt Renfurm. “Als ik niet rook, zal Mike dat moeilijk doen”, geeft hij onder meer aan, over zijn zoon Michael. “Ik heb me kinderen met een zekere discipline opgevoed en ook een bepaalde vrijheid. ”Sandra is onder meer lerares, Nielsha danseres, Mike basketballer en Whitney tennisster (ook Sportvrouw van het jaar geweest). “Dat is onze sfeer. Opvoeding is afhankelijk van een heleboel facetten. Ik heb nooit al te moeilijke kids gehad, maar heb zelf wel kattekwaad uitgehaald. Bronsplein was vroeger de plek om te spelen, manja’s te plukken – kwa-jongens streken uit te halen.”

FamilieRenfurm2rz

De familie Renfurm andermaal in beeld. Foto collectie O. Renfurm.

Ambtelijke loopbaan

Zijn ambtelijke loopbaan is hij begonnen in 1982 toen de Stichting tot Ontwikkeling van de Sport in Suriname (Sosis) werd opgedoekt. “Ik werd het jaar daarvoor als leraar lichamelijke opvoeding van school gehaald om de onlangs overleden Willebrod ‘oom Will’ Axwijk op te volgen. Ik ben begonnen in de bestuursdienst en ben directeur geweest op het ministerie van Sport en Jeugdzaken. ”Renfurm kijkt – gelet op de mogelijkheden, kapitaal en wat er in die tijd was – tevreden terug naar die periode. “Ik heb de Inter-Guyanese Spelen bijna eigenhandig weer uit de grond gehaald en levend gehouden. Het pupillen-aspirantenproject mocht er ook wezen.” Dat project heeft hij onder andere gedraaid met Lesley Rogers.

De SBA

Wat de huidige koers betreft van de SBA onderstreept hij, dat er een aantal goede perspectieven zijn gelanceerd. “Er zijn mooie plannen, maar er zijn geen mensen of er is geen karakter voor de uitvoering. Een goede geest ontbreekt.” Trena schuift niet onder stoelen of banken dat er wordt gewerkt, “maar”, zegt hij met klem, “ik ben niet tevreden over de geest.” Hij haalt aan dat indien een probleem met Yellow Birds er zou zijn, zijn naam nooit genoemd kan worden. “We werken met een structuur. Ik kom in het uiterste geval in beeld om te kijken hoe verder. Waar er gewerkt wordt, worden er fouten gemaakt. Maar er is een rivaliteit en wanneer die er is, moet het gezond zijn. Ik hoop het beste want het moet en kan beter worden. Alleen moet de uitvoering anders worden aangepakt.” 

U bevindt zich hier: Home Artikelen Interviews Orlando Renfurm 50 jaar Yellow Birds: ‘een moment van stilstaan en kijken wat gerealiseerd is’

© 2012 |  Websitebeheer | Beheerpaneel
Website ontwikkeld door XI WebDesign 2012