Voorbeschouwing NBA 2011/2012

Ik zal in de aanloop naar de start van de NBA basketbalcompetitie 2011 - 2012, kort, de in mijn ogen belangrijkste ploegen die een gooi kunnen doen naar het NBA kampioenschap in 2012, onder de loep nemen.


De Western Conference

De Dallas Mavericks
Dallas blijft een serieuze kanshebber om het komend seizoen, opnieuw de titel binnen te halen. Ik betreur het ten zeerste dat zij center Tyson Chandler hebben laten vertrekken naar de Knicks. Met zijn vertrek leveren de Mavericks kwaliteit in op de center positie. Hij is een goede verdediger en zorgde er voor dat aanvallers van de tegenpartij rekening met hem hielden “in the paint”. Verder was hij de de "emotional-leader" op het veld, dat is Dirk Nowitzki, de man die over 2011 sportman van het jaar in Duitsland werd, duidelijk niet. 
Lamar Odom is een hele goede aanvulling, maar hij is geen center. Hij voegt wel andere kwaliteiten toe aan de ploeg en zou voor hen de ideale “zesde man” kunnen zijn. Ik heb geen hoge verwachtingen van Vince Carter, nu veteraan, een man die over zijn gehele carrière in de NBA gemiddeld 18.2 punten scoort per wedstrijd. Het is een blessuregevoelige speler en ook hij, is al over zijn beste kunnen heen. Ik verwacht dat de Mavericks bij de eerste drie zullen eindigen aan het einde van het reguliere seizoen.
De Los Angeles Lakers
Ik verwacht dat de Lakers de play-offs zullen halen en ergens op de vierde- vijfde-of zesde plaats zullen eindigen in het reguliere seizoen. Ik zie ze geen kampioen worden. Kobe Bryant is heel goed, maar heeft zijn beste dagen gehad. Daarnaast heeft hij te kampen met een ernstige polsblessure waar hij aan geopereerd zou moeten worden, maar hij kiest er voor de competitie niet te onderbreken en dus met de blessure te spelen. De post-operatieve hersteltijd voor zijn blessure is ongeveer vier maanden. Daarnaast is hij op basis van zijn overspeligheid verwikkeld in een echtscheidingsprocedure. Vanwege de vele miljoenen die hierbij ook op het spel staan, mag je er vanuit gaan dat hij onder hoge stress staat. 

Met de komst van Chris Paul naar de Clippers vrees ik dat Kobe, dit seizoen in LA, niet meer de basketballer zal zijn die de meeste aandacht opeist. Maar de wonderen zijn in de wereld niet uit. Het vertrek van Lamar Odom maakt de Lakers in mijn ogen tot een potentieel minder gevaarlijke tegenstander. Lamar heeft altijd goed als back-up voor Bynum gefungeerd en presteerde goed. Met zijn vertrek is de bank van de Lakers minder “diep”. Zaken kunnen positiever voor de Lakers gaan uitzien op het moment dat Dwight Howard een ploeggenoot wordt. Het is bekend dat de Lakers graag deze spraakmakende en dominante center willen aantrekken. De kans is echter groot dat Bynum- en/of Gasol handelswaar zullen zijn, bij een "trade" waar Dwight Howard bij betrokken is. Die twee spelers hebben weinig zekerheid of ze aan het einde van het seizoen nog in een “Laker uniform” rondlopen, dit draagt niet bij aan hun zelfvertrouwen. Verder sluit ik niet uit dat Kobe (die niet happy is met het vertrek van Lamar), indien er geen versterkingen komen, zelf zal vragen om naar een andere ploeg verhandeld te worden.
De Los Angeles Clippers
De Clippers, nu al “Lob-City” geheten (vanwege de vele lob-passes van Chris Paul en Chauncey Billups), zullen dit seizoen één van de meest attractieve ploegen zijn in de NBA. Wat mij betreft de ploeg van de toekomst. Het is voor Chris Paul helemaal niet zo slecht uitgepakt, dat hij niet bij Kobe Bryant (die in zijn nadagen verkeert) is terechtgekomen, maar bij Blake Griffin (Rookie of the year van het afgelopen seizoen) en DeAndre Jordan, twee van de meest attractieve spelers van dit moment. Kampioen zullen ze nu niet worden, maar ze zullen wel de “battle” gaan voeren met stadgenoot Lakers wie de belangrijkste ploeg in LA is. Het wordt dus genieten geblazen van de vele highlights.
Oklahoma City Thunder
Ik droom ervan hoe goed deze ploeg zou zijn, wanneer Dwight Howard bij hen op de center positie zou spelen. Ook dat zou smullen geblazen zijn. Deze ploeg is nog steeds aan het groeien en weet dus niet hoe goed ze kunnen worden. Ze hebben jonge- en attractieve spelers in Kevin Durant (de topscoorder van de NBA het afgelopen jaar in het reguliere seizoen) en Russell Westbrook. Een kampioenschap in de western conference zal ook afhangen van het factor geluk, want er zijn meerdere gelijkwaardige tegenstanders die in deze conference uitkomen.
De Memphis Grizzlies
De Grizzlies hebben vriend en vijand het afgelopen seizoen verrast door de conference finales te spelen tegen de latere kampioen, de Mavericks. Tijdens de play-offs konden zij niet beschikken over sterspeler Rudy Gay, die inmiddels van zijn blessure hersteld is. Andere spelers zoals Zack Randolph “stonden op” en namen de ploeg op sleeptouw. Of dit succes dit jaar voor herhaling vatbaar is, zal moeten blijken, want sommige critici beweerden toen dat de Grizzlies qua spel, beter af waren zonder hun ster, Rudy Gay.
De San Antonio Spurs
De Spurs moeten het dit seizoen opnieuw hebben van de Guards Tony Parker en Manu Ginobilli en op de center-positie Tim Duncan. “Big Fundamentals”, zoals de 35-jarige Tim Duncan ook wordt genoemd, krijgt met het stijgen van zijn leeftijd, steeds minder speeltijd van head-coach Greg Poppovich. De ploeg heeft geen noemenswaardige aankopen gedaan om zich te versterken. Maar met de Spurs weet je het nooit want het afgelopen seizoen eindigden zij ondanks de vele sterke ploegen in de western conference gewoon op de eerste plaats in het reguliere seizoen. In de play-offs lieten zij het echter afweten, Zij werden in de eerste ronde uitgeschakeld door de Grizzlies.
De Eastern Conference

New York Knicks
Elke tegenstander zal het komend seizoen extra rekening moeten met de Knicks. Met de komst van Tyson Chandler als center, zijn de Knicks titelkandidaat in ieder geval het Conference kampioenschap. Tyson Chandler zal heel veel verdedigende druk wegnemen bij Amare Stoudemire, die niet bekend staat vanwege zijn verdedigende capaciteiten. Er zal meer ruimte ontstaan voor Carmelo Anthony voor het schieten van buiten en "drives" naar de basket, omdat er met Amare en Tyson een betere spreiding van de "vloer" zal ontstaan. De toevoeging van Baron Davis aan de ploeg is een mooie verrijking op het gebied van ervaring. De Knicks die met Amare, Tyson en Carmelo hun eigen “big-three” hebben, zijn voor elke ploeg een geduchte tegenstander, en zullen een moeilijk te nemen hindernis zijn voor de Miami Heats.

De Miami Heats
Jeff van Gundy zei het afgelopen seizoen dat de Heats maar beter LeBron James konden “ruilen” voor Dwight Howard. De ploeg zou in zijn ogen pas op dat moment goed uitgebalanceerd zijn op alle posities en de vele verwachte kampioenschappen, kunnen binnenhalen. Een hele interessante theorie, waar ik me heel goed in kan vinden, alleen zie ik het niet gebeuren. Lebron blijft (voorlopig) bij de Heats. 
In de finals maakte Dwayne Wade een duidelijke statement. Hij maakte op niet mis te verstane wijze duidelijk dat hij de leider is binnen de ploeg. Dat betekent dat LeBron genoegen moet nemen met een tweede plaats, maar hoe lang zal Lebron in de schijnwerpers willen-en kunnen blijven van Dwayne? Wat zal er gebeuren wanneer scheuren ontstaan binnen de vriendschap van die twee? 
De leiding van de Heats hebben hun vertrouwen uitgesproken in coach Erik Spoelstra door hem een contractverlenging aan te bieden. Maar wat zal dat voor zijn positie betekenen als de Heats opnieuw er niet in slagen om kampioen van de NBA te worden? Dat zou de garantie zijn voor de terugkeer van Pat Riley als head-coach.

In ieder geval zal de ploeg er op gebrand zijn dit jaar het kampioenschap binnen te halen. De Heats zullen vast opnieuw getrakteerd worden op veel boe-geroep in de stadions van de tegenstanders. Zij hebben in de eastern conference qua spelers de meeste kwaliteit en zijn de belangrijkste titelkandidaat, maar hebben straks in de Bulls en de Knicks geduchte tegenstanders, de “teams to beat”. Desondanks zie ik ze kampioen in de eastern conference worden.
De Orlando Magics
Met de huidige spelersgroep zullen de Magics mogelijk de play-offs wel halen, maar kampioen zullen ze zeker niet worden. Om een serieuze gooi naar het kampioenschap te doen, zullen er een paar klinkende namen moeten worden binnengehaald om Dwigth Howard, (die al heeft aangegeven verhandeld te willen worden naar een andere ploeg) ervan te overtuigen, een Magic te blijven. Ik denk dat dit het laatste seizoen van Dwight bij de Orlando Magics wordt. Hij zal gedurende het seizoen verhandeld gaan worden aan een andere ploeg. De Magics lopen het risico dat Dwight, net als Shaquille O'Neal aan het einde van het seizoen als free-agent kan vetrekken naar een andere club, zonder dat ze geld aan hem verdienen. Dwight heeft daarom aangegeven dat hij de club, nu daar het nog kan, in de gelegenheid stelt om geld aan hem te verdienen. Dat is natuurlijk een heel sympathiek gebaar. De vraag is natuurlijk bij welke ploeg hij terecht komt.
De Chicago Bulls
De Bulls met op de guard-positie de sensatie, Derrick Rose, de man die het in het afgelopen reguliere seizoen werd uitgeroepen tot de MVP. De veelzijdige Derrick zou in de aanval meer steun moeten krijgen. Er ligt teveel druk op deze speler waardoor de tegenstander, om van de Bulls te winnen, Derrick moet proberen uit te schakelen. Dat is de beste manier om de Bulls lam te leggen. Daarbaast zal het spel van Carlos Boozer, meer consitentie moeten gaan vertonen. Het afgelopen seizoen waren zijn prestaties, erg wisselvallig. Toch denk ik dat de Bulls in de eastern conference, de sterkste tegenstanders zijn van de Heats. Ik verwacht dat ze aan het einde van het reguliere seizoen op de tweede plaats zullen eindigen.
De Boston Celtics
De Celtics zijn wat mij betreft geen serieuze kandidaat om het kampioenschap te halen. Ik verwacht dat ze met moeite op positie zeven of acht de play-offs zullen binnenkomen. De ploeg met de ervaren veteranen Paul Pierce (34), Kevin Garnett (35) en Ray Allen (36) zijn inmiddels naar mijn mening te oud. Rajon Rondo, momenteel één van de beste-en meest sensationele point-guards in de competitie zal zich verder gaan ontpoppen om straks het leiderschap over te nemen van Paul en Kevin. Als de ploeg de komende jaren serieus wil gaan meedoen om het kampioenschap, zullen zij “inkopen” moeten gaan doen op de spelersmarkt, zodat Rajon kwalitatief goede “steun” krijgt in de toekomst.
U bevindt zich hier: Home Artikelen MC Talks Voorbeschouwing NBA 2011/2012

© 2012 |  Websitebeheer | Beheerpaneel
Website ontwikkeld door XI WebDesign 2012