Een warme kerstgroet uit Paramaribo

 

kerstgroet13rz

Kerstsfeer op het onafhankelijkheidsplein, met op de achtergrond het presidentieel paleis.

Door Marlon Caupain

Paramaribo, 24 december 2013 - Onlangs beluisterde ik via radio S.R.S. (de staatsradio) naar een uitzending van de populaire Guno Ravenberg. Hij draaide allerlei verschillende muzieknummers af. De uitzending stond in het teken van de naderende kerst. Maar toen hij het nummer I’m dreaming of a white christmas afdraaide, slikte ik even. Waarom zou ik in Paramaribo willen dromen van een witte kerst? Het ideaal beeld dat in de Westerse landen wordt geschetst is dat van sneeuw rondom de kerstperiode. Hier te lande is de eigenheid ontwikkeld om bij tropische temperaturen kerst groots te vieren. De kerkbanken stromen vol in deze periode. Ook mensen die doorgaans het gehele jaar de kerk niet bezoeken laten deze unieke gelegenheid niet aan zich voorbijgaan om Jezus te prijzen en te gedenken. Verder wordt flink uitgepakt met etentjes door bedrijven, maar zeker ook binnen de familiesfeer. Een tafel reserveren in het populaire Chinees restaurant Chi Min is een vrijwel onmogelijke opdracht rond de kerstdagen. Nummer 39 van de menulijst bestellen, zou betekenen dat de maaltijd op een andere plek dan het restaurant zelf, zou moeten worden genuttigd.

kerstgroet2rz

Kerstsfeer op het onafhankelijkheidsplein met op de achtergrond met ministerie van financiën.

De woningen in Paramaribo zijn in allerlei kleuren prachtig versierd. De vele neonlichtjes geven een warm gevoel, een speciaal gevoel. Het is geen witte kerst, maar zeker niet minder leuk. Na vele weken in Nederland gevangen te hebben gezeten in de heftigheid van het “zwarte pieten debat” geeft de kerstperiode in Suriname een bevrijdend gevoel en is het ontzettend fijn om dit weer te mogen meemaken. Maar “zeurpieten” zijn er in Suriname ook. Zo is er ook kritiek op de immense kunst kerstboom op het onafhankelijkheidsplein. Deze zou te duur zijn en iets van het neokolonialisme prijsgeven.

kerstgroet1rz

Is de kerstviering nu anders dan mijn jeugdjaren in Suriname? Anders dan dat het tegenwoordig grootser wordt uitgepakt, is het eigenlijk niet. Maar de belangrijkste verandering heeft in mijn perceptie plaatsgevonden. De kerstviering in Suriname geniet thans in mijn ogen een hogere waardering. Wanneer je in de gelegenheid bent te kunnen vergelijken, biedt dat de kans om zaken anders of beter te waarderen. Dit is een bekend sociologisch verschijnsel. De afgelopen dagen was ik vrijwel elke dag op het onafhankelijkheidsplein te vinden. Ook met de kerst zal ik deze mooie gelegenheid niet aan mij voorbij gaan. Ik ga lekker weer genieten van de hoogste kerstboom in het Caraibisch Gebied en ik ga (bij helder weer) sterren kijken, zonder te dromen van een witte- maar wel van een groene kerst. Vanuit een warm Suriname (veel mensen vragen mij regelmatig in Nederland of het warm is in Suriname), wil ik een ieder verdraagzaamheid, liefde en vrede in het hart toewensen in een samenleving waar iedereen los van diens uiterlijk, geaardheid of diens politieke opvatting, onvoorwaardelijk gelijk is aan elkaar. Merry Christmas everybody!

 

U bevindt zich hier: Home Artikelen MC Talks Een warme kerstgroet uit Paramaribo

© 2012 |  Websitebeheer | Beheerpaneel
Website ontwikkeld door XI WebDesign 2012