Column - Eventjes oefenen

De zeer getalenteerde Hans van de Moosdijk (foto) voert u in dit artikel mee in zijn kritische- en humoristische kijk op de wereld, waarin de sport centraal staat. 


17 augustus 2011

"Eventjes Oefenen"

Voetbal is volkssport nummer 1 in veel landen, zeker in Engeland, het land dat claimt de bakermat van het spelletje te zijn. Het Engelse voetbal stoelt op een lange traditie die zich kenmerkt door een snel aanvallend spel en een aperte verwaarlozing van de verdediging. Het Engelse voetbal kenmerkt zich eveneens door de schier oneindige supportersscharen die de spelers van hun club adoreren (zolang er maar sprake is van een actieve opstelling tijdens de wedstrijd) en vervloeken zodra de speler over dreigt te lopen naar een andere club. Een ander bepalend kenmerk van de Engelse voetbalsupporter is de tomeloze drang tot het innemen van alcoholische versnaperingen. Met een fanatisme dat verder enkel gevonden wordt bij een streng gereformeerde zendeling, blijft de Engelse voetbalsupporter alcohol tot zich nemen. Een drang die waarschijnlijk te verklaren valt vanuit het immer slechte weer in het Verenigd Koninkrijk en de noodzaak om het bloed, teneinde bevriezing te voorkomen, van de nodige antivorst te voorzien. Het ongemak van ernstige stoornissen in de impulscontrole wordt door de Engelse voetbalaanhanger graag voor lief genomen.
 
Hoewel het Engelse voetbal zeker niveau heeft en als attractief gekenmerkt mag worden blijven over het algemeen resultaten in internationale competities uit. Ik kan mij het jaar niet herinneren waarin een uit het Verenigd Koninkrijk stammend nationaal team (Engels, Schots, Welsh of Noord-Iers) een internationaal kampioenschap heeft gewonnen. Het lot van het verlies wordt door de, ook bij uitblijvende resultaten over het algemeen meer dan goed betaalde profvoetballer, lijdzaam gedragen. De supporter lijkt er echter meer moeite mee te hebben. Het is volgens mij dan ook de geringe frustratietolerantie van de Engelse supporter die heeft geleid tot die andere Engelse, aan het voetbal gerelateerde uitvinding; Het hooliganisme.
 
Fors alcohol-geïntoxiceerd is de gemiddelde Engelse voetbalsupporter altijd bereid ‘de eer’ van het locale dan wel nationale elftal te vuur en te zwaard te verdedigen. Een duidelijk compenserend mechanisme daar de verdediging op het speelveld over het algemeen fors te kort schiet.
Dat de hooligan, bij het verdedigen van de club/ landseer zonder meer bereid is geweld niet te schuwen valt te verklaren vanuit het in alcohol gedrenkte en dus gebrekkig functionerend brein.
 
Ik kom met enige regelmaat in het Verenigd Koninkrijk en spreek dan wel eens een inboorling. Over het algemeen is de Engelse autochtoon vriendelijk in het contact met de buitenlander, zeker als je in dat contact je waardering laat blijken voor het Engelse voetbal en de locale club in het bijzonder. Nog vriendelijker wordt de plaatselijke supporter als je die vriendelijkheid een vloeibare vorm laat aannemen in de vorm van een pint van het plaatselijk verkrijgbare ‘ale’.
 
Wat mij in de contacten dan vervolgens weer verbaast is de bewondering die de Engelsen hebben voor het Nederlandse voetbal. Gezien de uitslagenbalans overigens (on)verklaarbaar daar deze balans sterk in het voordeel van de Nederlanders uitvalt.
 
Het nieuwe nationale en internationale voetbalseizoen is inmiddels weer begonnen. De clubs zijn in training geweest. Bewonderenswaardig is dat dit seizoen ook de Engelse hooligans op tijd in training zijn gegaan. In de voorbereiding naar de vriendschappelijke interland tussen Engeland en Nederland, een wedstrijd die gepland stond voor 10 augustus was voor de Engelse voetbalfanatiekeling reden om eens flink te oefenen in diverse wijken van grotere Engelse steden. Deze oefeningen hebben internationaal het nieuws aardig weten te halen. Bizar echter is het feit dat, als gevolg van de supportersoefeningen, vervolgens de interland moest worden afgelast. De verklaring die van officiële zijde werd gegeven voor deze afgelasting; ‘Er zou niet langer voldoende politie beschikbaar zijn om bij en rond de wedstrijd voor voldoende veiligheid te zorgen’, die verklaring, die geloof ik niet. Mijn verklaring ligt veel meer voor de hand;
Tijdens en kort na de rellen zijn zoveel rel schoppende hooligans aangehouden en vastgezet door de politie dat er vervolgens onvoldoende beschikbaar waren om de wedstrijd nog bij te wonen.
 
NB. Een poging van een fanatieke Feyenoord supporter om ook in Rotterdam, als voorbereiding op het seizoen, een collectieve oefening te organiseren mislukte geheel in de clubtraditie jammerlijk omdat deze sukkel in een te vroegtijdig stadium door de plaatselijke hermandad werd opgepakt.

Door: Hans van de Moosdijk.

Op dit artikel is het auteursrecht krachtens de Nederlandse wet van toepassing. 

 
U bevindt zich hier: Home Artikelen Mens en Maatschappij Column - Eventjes oefenen

© 2012 |  Websitebeheer | Beheerpaneel
Website ontwikkeld door XI WebDesign 2012