De Arend in de finale ten koste van gigant SCVU

G42015IW

Saffierro Fraser scoort middels een dunk in de wedstrijd tegen SCVU.

Door Marlon Caupain

Op zondag 12 juli 2015 voltrok zich een sportieve aardverschuiving binnen de basketbalwereld in Suriname. Na 5 jaar van dominantie middels 5 landskampioenschappen op rij, wist de jonge enthousiaste ploeg van De Arend de ploeg van SCVU op het moment supreme in de series, een halt toe te roepen. De Arend won in een bomvolle Ismay van Wilgen sporthal met 68-58 van de mannen uit Uitvlugt en boekte daarmede de derde overwinning op rij in de play-offs, (seriestand 3-1). De Arend is thans de eerste finalist in de play-offs en zal uitkomen tegen de winnaar van game 5 tussen CLD en De Schakel.

SCVU begon scherp aan de wedstrijd. Toch zagen de spelers  van SCVU Saffiero Fraser zich goed manifesteren in de aanval. Met een lay-up zorgde Fraser voor de 8-4 in de wedstrijd. Via Cherin Lachman en Sergio Panka kwam SCVU goed terug in de wedstrijd. Een driepunter van Rodney Wills aan het einde van het derde kwart zorgde ervoor dat De Arend met slechts 1 punt voorstond, 12-11.

In het het tweede kwart liep De Arend aanvankelijk ietwat weg bij de tegenstander, 18-13 en 20-16. Daarna maakte De Arend een mini-run geleid door Bruce Zamuel en Chayf Elburg en kwam zelfs op een 25-16 voorsprong. SCVU gaf zich echter niet gewonnen, met de verdediging en de fast break als beste wapen kwam de rood-witte formatie terug tot 30-31, alvorens Mitchell Zeefuik na een steal in de laatste seconde van de eerste helft middels een lay-up de stand bepaalde op 32-31.

Ook in het derde kwart bleef het ontzettend spannend. Met ongeveer 1 minuut in het kwart te gaan stond De Arend 2 punten voor op de tegenstander. De aanvallende inbreng van de gebroeders Elburg bleek later voldoende om De Arend naar een 51-44 voorsprong te helpen aan het einde van het derde kwart. Toen hadden de supporters van De Arend de sporthal inmiddels omgetoverd tot een heksenketel. De spelers van De Arend kregen daardoor een extra stoot adrenaline te verwerken in de periode die daarna volgde.

In het vierde kwart steeg De Arend verder boven zichzelf uit terwijl SCVU geleid door Sergio Panka een vermoeide en bij tijd en wijle een ietwat paniekerige indruk maakte. Via 57-46, 64-51, won De Arend de ontmoeting middels goed eindspel, ondanks de vijfde persoonlijke fout van Mitchell Zeefuik, zoals eerder gezegd met 68-58.

G42015IW17

Saffierro Fraser van De Arend in vogelvlucht naar de basket.

Saffiero Fraser van De Arend zei dat hij had verwacht dat zijn ploeg SCVU zou uitschakelen. SCVU was volgens hem reeds verzadigd en hun enige optie was om het spel fysiek te spelen. Saffiero geeft verder aan dat hij heeft kunnen teren op zijn recente internationale ervaring. 'Ik‘heb daar tegen profs en langere spelers gespeeld, waardoor ik meer van buiten moest schieten,’ aldus Saffiero. Nu bleek het een voordeel voor hem te zijn waardoor hij veel makkelijkere acties tegen SCVU kon maken.

G42015IW18A

Xavier Elburg van De Arend in een rechtstreeks duel met Cherin Lachman van SCVU.

Volgens de andere jongeling van De Arend die meespeelde met de nationale selectie tijdens de Caribean Cup, Xavier Elburg, heeft hij tijdens het toernooi ontdekt dat hij veel meer kan brengen voor zijn ploeg. Hoewel hij het zwaar vond om tegen de langere spelers op te nemen, heeft hij geleerd slimmer te spelen en gemakkelijker te scoren. ´Ik weet nu wat het spel van mij verwacht,´ aldus de zelfverzekerde alleskunner van De Arend. Verder was hij van mening dat ondanks er veel goed ging bij De Arend, de ploeg een betere job had moeten doen op het gebied van uitblokkeren en het pakken van de defensieve rebounds.

Bij De Arend werd Bruce Zamuel, die een sterke partij in de aanval en verdediging speelde de topscorer met 14 punten. Daarnaast pakte Bruce 6 rebounds, 6 steals en gaf hij 3 assists. Saffiero Fraser droeg 12 punten bij aan de overwinning terwijl de revelatie van de play-offs, Xavier Elburg goed was voor 11 punten, 9 rebounds en 2 assists. Bij SCVU was Gylan Watamaleo goed voor 13 punten. Sergio Panka scoorde 9 punten pakte 11 rebounds en 2 steals. Raoul Blom en Oscar Patterson scoorden elk 8 punten en pakten elk 4 rebounds. De eerste finalewedstrijd zal op donderdag 16 juli aanstaande worden gespeeld. 

U bevindt zich hier: Home Sport Basketbal De Arend in de finale ten koste van gigant SCVU

© 2012 |  Websitebeheer | Beheerpaneel
Website ontwikkeld door XI WebDesign 2012