De Arend pakt kampioenschap na 35 jaar vertoeven in de wachtkamer

 

G4IW2015CH2

De kampioensploeg van De Arend.

 

Door Marlon Caupain

Paramaribo - De ploeg van De Arend heeft op zondag 26 juli 2015 geschiedenis geschreven. Na 35 jaar werd er bij de mannen weer een kampioenschap behaald op het hoogste niveau. Team Blauw speelde voor het laatst in 1992 de play-offs. Groot was dan ook de vreugde bij spelers en publiek na afloop van game 4 die met 61-57 werd gewonnen van de ervaren ploeg van CLD.

De Arend kwam in het eerste kwart op een ruime achterstand, toen Darryl Tolud, de defensieve specialist van CLD, vanuit de fast break een stand van 4-13 noteerde. Met 2.54 min. te gaan was het opnieuw Tolud die er in de open court blijk van gaf, ook daar het verschil te maken. Hij was vanuit de fast break verantwoordelijk voor de 7-15 stand op het score bord. In deze fase speelde CLD het spel erg fysiek en schroomde niet de tegenstander te intimideren. Dit concept werkte goed voor de mannen van Lloyd Goedschalk. Saffierro Fraser van De Arend had het zwaar te verduren met zijn tegenstanders en liet zich bijna uit zijn ritme halen. Shaun Langguth van CLD scoorde met ongeveer 40 seconden te gaan in het eerste kwart middels een running one hander en bracht De Arend verder in de problemen in de wedstrijd, 7-18. Scores van Kelvin Monkou en Chayf Elburg tillen de score naar 11-18. Een at the buzzer score van verre afstand van Chayf Elburg gaf op dat moment in de wedstrijd het signaal af, dat de Arend zich geen gewillig slachtoffer zou gaan tonen, 14-18.

Bij CLD werden Yves Goedschalk en Earl Sabajo vanaf de bank in het veld gebracht. De Arend wist in het tweede kwart het tij verder te keren. Het was Yves Goedschalk die met een drive naar de basket, een stand 23-26 liet noteren met 3.20 min. te gaan in het kwart. Fraser beging even later een opzettelijke fout op Winston Bosk, maar de CLD’er scoorde niet vanaf de vrije worplijn. Tegen de verhoudingen in kwam De Arend in de eindfase van het kwart op een cruciale voorsprong in de wedstrijd. Dancell Leter bezorgde CLD een dreun door met 1.5 seconden op de wedstrijdklok, middels een driepunter de score te bepalen op 29-28.

In de gehele wedstrijd werd door beide ploegen hard gewerkt. De ploegen gunden elkaar nauwelijks ruimte. Het publiek genoot danook volop van de zenuwslopende strijd tussen de twee kampioenskandidaten. Een baseline jumper van captain Mitchell Zeefuik van De Arend bepaalde de stand op 40-37. Met 10 seconden op de wedstrijdklok scoorde Chayf Elburg vanuit de fast break en bracht De Arend op een voorsprong van 4 punten,  42-38.

G4IW2015CH8

Bruce Zamuel van De Arend werd uitgeroepen tot MVP van de play-offs.

In het vierde kwart kon De Arend uitlopen naar een voorsprong van 7 punten, (47-40) na een baseline drive met 7.22 min. te gaan van de latere MVP van de play-offs, Bruce Zamuel. Kort daarna nam Bruce Zamuel opnieuw de controle over en bepaalde hij middels een drive naar de basket de stand op 49-42. CLD verkeerde op dat moment in grote problemen. Dancel Leter mocht met 5.33 min. te gaan 2 keer aanleggen vanaf de vrije worplijn, nadat er op hem een opzettelijke fout was begaan. Hij scoorde beide vrije worpen, 51-42. Lorenzo Adasi nam vervolgens CLD op sleeptouw en gaf leiding aan de comeback van CLD. Hij scoorde vanuit de fast break met 2.43 min. te gaan en bepaalde de stand op 51-48. Vanaf de vrije worplijn was het Sergio de Randamie die met 2 benutte vrije worpen, CLD weer alle hoop gaf om een game 5 uit de strijd te halen, 51-50. Een garbage play van Leter tilde vervolgens de stand naar 53-50. Fraser plaatste kort daarna (3 min. te gaan),  CLD opnieuw met de rug tegen de muur door een belangrijke jumper te scoren, 55-50. Een turnover bij De Arend stelt de pijlsnelle Lorenzo Adasi in de gelegenheid om vanuit de fast break met 2.17 min.te gaan, gevolgd door een three point play, CLD weer hoop te geven op een overwinning. Met 59.1 seconden te gaan tilt Xavier Elburg middels een penetratie naar de basket de stand naar 57-53. Vanaf de vrije worp helpt de koelbloedige Sergio de Randamie met 52 seconden te gaan, CLD naar een achterstand van slechts 2 punten,  57-55. Met 32.6 seconden te gaan scoort de Zamuel middels een reverse lay-up om de stand te bepalen op 59-55. Het publiek van De Arend ontploft op dat moment van vreugde. Met 25 seconden te gaan toont De Randamie zich opnieuw een koele kikker vanaf de vrije worplijn door tweemaal te scoren, 59-57. Alles was nog mogelijk op dat moment. Met 19.9 seconden te gaan, is het Zamuel met een huzarenstukje vanaf de vrije worplijn door op het zenuwslopend moment in de wedstrijd met twee benutte vrije worpen de stand te bepalen op 61-57. Met 1.3 seconden te gaan wordt er een domme fout begaan op een driepuntpoging van Tolud. Tolud kreeg 3 vrije worpen, maar miste ze alle 3. Daarna was het feest geblazen in de Ismay van Wilgen sporthal. 35 jaar hard werken, sleutelspelers zien vertrekken, tegen degradatie aanhangen, niet over een eigen accommodatie beschikken, werd beloond met een prachtig kampioenschap waar veel jeugdigheid het fundament daartoe heeft gevormd. Met de juiste mindset is dit de ploeg waar basketbal minnend Suriname de komende jaren van zal genieten. Proficiat De Arend!

Zamuel scoorde 18 punten voor De Arend en pakte 6 rebounds en gaf 3 assists. Teamgenoot Fraser scoorde 9 punten en pakte 6 rebounds. Xavier Elburg scoorde 8 punten. Bij CLD was Lorenzo Adasi goed voor 16 punten. De Randamie scoorde 13 punten. Hesdy Lens was goed voor 11 punten, maar ook voor het betere trapezewerk in de Ismay van Wilgen sporthal. Captain Mitchell Zeefuik van De Arend geeft aan dat het kampioenschap hem echt goed doet. 'Het is onze eerste stap naar grotere hoogte met dit team. 'Sowieso gaat het niet lukken zonder de hulp van de Allerhoogste.' aldus Zeefuik.

 

U bevindt zich hier: Home Sport Basketbal De Arend pakt kampioenschap na 35 jaar vertoeven in de wachtkamer

© 2012 |  Websitebeheer | Beheerpaneel
Website ontwikkeld door XI WebDesign 2012