Het basketbalseizoen 2016

 

SBAANL

Jumpball bij de start van de SBA finals 2015 (game 1) tussen de latere kampioen De Arend en CLD.

 

Door Marlon Caupain

Paramaribo – 14 januari 2016. Het nieuw basketbalseizoen van de SBA staat haast voor de deur. Over een week kunnen de basketballiefhebbers weer helemaal los gaan bij de start van de competitie. Het afgelopen seizoen is ongetwijfeld het jaar van De Arend geweest. De blauw-witte vogel verraste niet alleen zichzelf, maar ook vriend en vijand en pakte belangrijke kampioenschappen in de heren en dames hoofdklasse en bij de jongens jeugd. Na het kampioensjaar waarin bij de mannen compleet onbevangen en zonder enige druk kon worden gespeeld, staat nu een nog grotere uitdaging voor de deur, namelijk het verdedigen en prolongeren van het kampioenschap. De Arend raakte de veelzijdige talentvolle Saffierro Fraser kwijt aan SCVU. Dat is een behoorlijke aderlating voor de huidige kampioen. Toch is er nog voldoende talent in huis om opnieuw hoge ogen te gooien naar het kampioenschap.

De ploeg van De Schakel raakte Keith Zinhagel kwijt aan Koi Karper in de eerste klasse. Van Yellow Birds kwamen over; de routinier, guard Romero Linger en power forward Cheraldo Beverdijk.  Linger zal kunnen bijdragen aan meer rust in de aanvalsopbouw. Daarnaast is hij een prima schutter en kan hij ook zijn punten pakken van achter de driepuntlijn. Beverdijk geeft De Schakel meer lengte onder de borden en kan in the paint prima schoten blokkeren. Uiteraard is het interessant om te zien tot welke verandering van het spel zijn aanwezigheid zal leiden waarbij de vraag centraal is of de groenwitten met Beverdijk een duo in de post zal laten vormen met Stefano Eudoxie. Uiteraard betekent dit dat wanneer beide grote mannen als pivots op het veld staan, goede samenwerking met elkaar belangrijk is, maar ook dat er minder ruimte ontstaat  voor Jahmal Henar en de wingplayers en guards om te penetreren. De Schakel is dus verplicht slimmer te gaan spelen. Wij hebben vernomen dat Raymund Sabajo niet zal terugkeren als hoofdcoach. Wij kunnen op basis van het verloop van de reguliere competitie 2015 en het verloop van de tweede editie van het keeping the game alive toernooi constateren dat er thans sprake is van een geprikkelde rivaliteit tussen spelers van De Arend en De Schakel. Ook van De Schakel mogen wij verwachten dat zij een serieuze titelkandidaat is.

SCVU eindigde het afgelopen seizoen op de vierde plek in de play-offs. De Arend zorgde ervoor dat SCVU in de eerste ronde van de play-offs werd uitgeschakeld. De ploeg van coach Ludwig Belgrave won voor de uitschakeling 5 landstitels op rij. Na enkele maanden op de blaren te hebben gezeten, kon SCVU zich versterken met Saffiero Fraser van De Arend, Darryl Tolud van CLD, de defensive specialist en best open court player uit de competitie en het fast break kanon Jean-Claude Smith, die na een jaar vertoeven bij Yellow Birds terugkeerde bij SCVU. Door de aanwinsten heeft SCVU een diepere bank, is er meer snelheid en basketbalintelligentie in de ploeg en kan de rood-witte ploeg veelzijdig georganiseerd opereren vanuit de aanval en verdediging. Met SCVU zal elke ploeg serieus rekening moeten houden.

CLD is met het vertrek van Tolud iets verzwakt. Tolud had een belangrijk aandeel als het gaat om de balans binnen de ploeg. CLD speelt uiteraard haar beste basketbal tijdens de play-offs. Dat is ook het moment wanneer spelers als Sergio de Randamie, Yves Goedschalk en Roche Grootfaam goed hun draai hebben gevonden, vanwege het feit dat ze later gedurende de competitie vanuit het buitenland aansluiten bij de ploeg. Een play-offs plek is zeker haalbaar, maar dingen naar het kampioenschap zal geen eenvoudige opgave zijn tenzij Grootfaam met zijn spel in aanvallend en verdedigend opzicht veel meer toevoegt dan hij het afgelopen seizoen heeft gedaan.

Yellow Birds is de grote verliezer aan het begin van het seizoen. De talentvolle en jeugdige Gavin Kensmil vertrok in verband met studie en basketballen naar Spanje. Met het vertrek van Beverdijk, Linger, Smith en Maurice Monkau breekt een fase van wederopbouw aan. Yellow Birds zal moeten putten uit het arsenaal spelers uit de eerste klasse en de jeugd. Het zal een zware opgave voor de mannen onder leiding van Marciano Zalman zijn om zich te plaatsen voor de play-offs.

PBV is gefuseerd met de ploeg van Rialto uit Frimangron. Dit is voor beide partijen een win-win situatie. PBV heeft meteen onderbouw als het om de jeugd en aspiranten gaat terwijl Rialto nu een voet in de hoofdklasse heeft en niet noodzakelijkerwijs meer haar spelers hoeft te zien vertrekken richting de grote teams om op het hoogste niveau te kunnen spelen. Desondanks zien wij dit seizoen de rol van outsider weggelegd voor PBV/Rialto.

Bij de vrouwen heeft CLD zich niet ingeschreven in de hoofdklasse. Dat is natuurlijk niet goed voor de ontwikkeling van het vrouwenbasketbal. De Arend speelt voor titelbehoud en zal het opnemen tegen SCVU, Yellow Birds en PBV/Rialto. Het moet heel raar lopen als De Arend en Yellow Birds niet opnieuw de finale zullen spelen aan het einde van het seizoen. Wie dan de titel pakt? Geen idee. Weet u het?

De transfers

No

Naam

Klasse

Van

Naar

Klasse

           

1

Zinhagel. Keith

HH

De Schakel

Koi Carper

HE

2

Fraser. Safiero

HH

De Arend

SCVU

HH

3

Tolud. Darryl

HH

CLD

SCVU

HH

4

Smith. Jean-Claude

HH

Yellow Birds

SCVU

HH

5

Monkau.Maurice

HH

Yellow Birds

De Arend

HH

6

Linger. Romero

HH

Yellow Birds

De Schakel

HH

7

Beverdijk.Cheraldo

HH

Yellow Birds

De Schakel

HH

           

1

De Rijp. Whitney

DH

SCVU

Yellow Birds

DH

2

Hawker. Meredith

DH

CLD

Rialto

DH

3

Blankendal. Gracia

DH

CLD

Rialto

DH

4

Zorgvol. Mavis

DH

CLD

Rialto

DH

5

Esajas. Symone

DH

De Arend

Rialto

DH

           

1

Castelen. Emile

HE

Yellow Birds

Koi Carper

HE

2

Haas.Xavier

HE

CLD

Ruckers

HT

3

Pile.Lesley

HE

CLD

Ruckers

HT

4

Boschman. Cedric

HE

De Schakel

Ruckers

HT

           

1

Mendo.Richard

HT

Oase

Koi Carper

HT

2

Ligeon. Rivelino

HT

Rialto

Ruckers

HT

3

Furgill. Tay

HT

Telesur

PASV

HT

4

Pansa. Miquel

HT

PBV

PASV

HT

           

1

Sandie. Kevin

JJ

SCVU

CLD

JJ

2

Waalwijk. Jason

JJ

SCVU

Yellow Birds

JJ

3

Reigman.Chesron

JJ

SCVU

De Arend

JJ

4

Lo-Kioeng-Shive.Chavero

JJ

Rialto

De Arend

JJ

5

Oron. Irvin

JJ

Yellow Birds

SCVU

HE

6

Braafheid.Omar

JJ

Yellow Birds

SCVU

JJ

7

Emanuels. Isaiah

JJ

Yellow Birds

Koi Carper

HE

           

1

Lallbahadur.Trafael

JA

Inter Maretraitte

SCVU

JA

2

Weibolt.Lordenzio

JA

Rialto

SCVU

JA

3

Keenswijk. Justin

JA

Yellow Birds

SCVU

JA

4

Brondenstein.Lagwijn

JA

De Arend

Rialto

JA

           

1

Jukema. Gabriel

Mini

Oase

Yellow Birds

Mini

2

Chin A Sen.Dave

Mini

Oase

Yellow Birds

Mini

3

Babel. Giovanni

Mini

De Schakel

SCVU

Mini-Aspi

Legenda:
HH: Heren Hoofdklasse
DH: Dames Hoofdklasse
HE: Heren Eerste klasse
HT: Heren Tweede klasse
JJ: Jongens Jeugd
JA: Jongens Aspiranten

Info transfers: SBA

 

U bevindt zich hier: Home Sport Basketbal Het basketbalseizoen 2016

© 2012 |  Websitebeheer | Beheerpaneel
Website ontwikkeld door XI WebDesign 2012